Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Град Пирот, у понедељак 29. априла, расписује конкурс за коришћење средстава за субвенције у пољопривреди и руралној економији у 2024. години. Конкурс је намењен регистрованим пољопривредним газдинствима код којих су и имовина и место пребивалишта на територији града Пирота.

Град Пирот, у понедељак 29. априла, расписује конкурс за коришћење средстава за субвенције у пољопривреди и руралној економији у 2024. години. Конкурс је намењен регистрованим пољопривредним газдинствима  код којих су и имовина и место пребивалишта на територији града Пирота.

Субвенционишу се инвестиције у секторима: производња млека, производња меса, ратарска производња, воћарство, повртарство и цвећарство, пчеларство, производња конзумних јаја, прерада млека и меса на газдинству, осигурање усева плодова и животиња и први пут од ове године субвенционисаће се сертификација органске производње. Осигурање усева, плодова и животиња субвенционише се са 30% од вредности полисе а максимално 200.000 динара по газдинству док се све остале инвестиције субвенционишу са 50% вредности без ПДВ-а. Једно газдинство у току године може конкурисати више пута а максимално може добити 700.000 динара на име субвенција. Достављање захтева за субвенције је од 1. до 5. у месецу на шалтеру писарнице са изузетком месеца маја када је, због празника, рок од 7. до 13 маја. Јавни позив за субвенционисање вештачког осемењавања биће објављен крајем октобра. Комплетан текст конкурса налази се на огласној табли у услужном центру а образац захтева и брошуре су на шалтеру информација. Конкурс и образац захтева могу се преузети и са званичног сајта града.

У Градској управи Пирот, у скупштинској сали, градоначелник Пирота мр Владан Васић приредио је данас пријем за двадесетак ђака српске гимназије из Темишвара у Румунији. Ова школа која има око 120 ђака српске националности, која са својим породицама живе у Темишвару носи име чувеног просветитеља Доситеја Обрадоваића, а настава се изучава само на матерњем српском језику.

Градоначелник Васић поздравио је ђаке из Темишвара пожелевши им добродошлицу и скренувши им пажњу на културу и традицију нашег града. Пријему је присуствовала и председница Градске скупштине Драгана Тончић и директорка Гимназије Ивана Костадиновић која је нагласила да ће иницирати могућност сарадње пиротске Гимназије са гимназијом из Темишвара.

Град Пирот реализује  пројекат “Центар за спровођење иновативних мера социјалне политике”, у партнерству са Центром за социјални рад Пирот, ЗИП центрум и Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним лицима (МНРЛ), а уз подршку Немачко-српске развојне сарадње коју спроводи ГИЗ.

Унапређење социо економског положаја жена у Пироту је главни циљ пројекта који град Пирот реализује заједно са партнерима. Према речима менаџерке пројекта, Наташе Стефановић, опремљен је Центар за спровођење иновативних мера социјалне политике у граду Пироту у оквиру новог мултифункционалног објекта намењеног за сајмове и друге манифестације. Набављен је нови намештај, ИТ опрема неопходна за рад, а такође је комплетно замењен и под, wц санитарија и осветљење. “Сада је реновирани и опремљени Центар спреман за пружање психо-социјалне подршке женама, мајкама деце са сметњама у развоју али је ова подршка доступна и свим другим женама из Пирота, а посебно оним из  осетљивих категорија. У наредном периоду у оквиру центра ће бити реализоване и обуке из области дигиталне писмености и каријерног вођења, а све у циљу оснаживања жена и њихових капацитета за проналажење посла” – каже Наташа Стефановић.

Град Пирот у сарадњи са Националном службом за запошљавање-филијалом Пирот објавио је јавни позив за реализацију мере стручне праксе, која се реализује у склопу недавно усвојеног Програма запошљавања града Пирота са акционим планом за период од 2024. до 2026. године. Ова мера подразумева стручно оспособљавање незапосленог лица за самосталан рад у занимању за које је стечено одговарајуће образовање, ради обављања приправничког стажа, односно стицања услова за полагање стручног испита, без заснивања радног односа.
Из градског буџета је за ову меру издвојено 7 милиона динара и у плану је ангажовање 17 волонтера-приправника, и то 13 са високом, а по 2 са вишом и средњом стручном спремом.

Нови сајамски  догађај  посвећен транспортно-логистичкој индустрији – Logistics&Transports Thessaloniki Expo 2024 у Солуну окупио је 120 излагача из Грчке и балканских земаља. Услуге и производе  изложиле су транспортно-логистичке компаније, луке, шпедиције, железнички и друмски оператери, представљена је најновија магацинска опрема, ИТ логистички системи и комерцијална возила.

Од почетка године, Вастрогасно спасилачки батаљон имао је 192 интервенције на пожарима, од чега је 131 пожар на отвореном, што је повећање од чак 80 посто, казао је данас Дејан Живковић, командант ВСБ у Пироту.

Министарство рударства и енергетике расписало је јавни конкурс за 2024. годину за локалне самоуправе чији је предмет додела средстава за суфинансирање мера енергетске санације објеката у власништву  физичких лица. Ове године из буџета локалне самоуправе за ту намену је опредељено 15 милиона динара, односно 40% планираног буџета  а из Министарства се очекује додатних 60%.

Град Пирот је  у сарадњи са Националном службом за запошљавање филијалом Пирот објавио јавни позив за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица. Јавни радови ће се спроводити на територији града Пирота у следећим областима:  Одржавање и обнављање јавне инфраструктуре; Одржавање и заштита животне средине и природе; Социјална заштита и хуманитарни рад.

Поткатегорије

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine